en guide om mögel i hemmet

Borttagning av mögel – Svar på frågor om mögelangrepp

Vad är mögel?

Mögel är en svamp som växer på organiska material, både inomhus och utomhus. I naturen så är det ansvarigt för att bryta ner löv, trä och andra döende växter. Det börjar enbart bli ett problem om det letar sig inomhus och börjar livnära sig på de material vi behöver, så som våra hem. Mögel växer bäst i varma och fuktiga miljöer. När möglet väl har börjat växa så reproducerar det sig och sprider sig snabbt genom att sprida mikroskopiska sporer.

Hur växer mögel i mitt hem?

Sporerna kan hittas nästan överallt och de kan överleva i torra förhållanden som mögel vanligtvis inte växer i. När mögelsporer väl har kommit in i ditt hem så behöver de fukt för att börja växa och äta upp det organiska material som de bosatt sig på. Mögelsvampen äter upp ytan som det sitter på så i värsta fall kan det skapa stora skador. Hög luftfuktighet eller kvarvarande fukt från vattenläckor eller översvämningar kan vara optimala platser för denna svamp. Det finns många olika sorters mögelsvampar och ingen av dem kan växa utan vatten eller fukt.

Är mögel giftigt?

Vissa mögelsorter innehåller toxiner som är skadliga för människor. Men även de mögelsorterna som vanligtvis producerar toxiner behöver optimala förhållanden för att göra det. För det mesta så påverkar mögel människor genom att det är allergiframkallande, men all mögel bör testas för säkerhetsskull.

Hur ser möglet ut?

Mögelsvamp kommer i många olika färger och texturer. Det kan vara allt ifrån ljusgrönt till svart och vara både slemmigt eller mjuk i utseende. Eftersom det finns så många olika sorters mögel så kan det till och med vara svårt för experter att bedöma vilken typ av mögel det är bara genom att titta på det. Det brukar ge av sig en unken doft som däremot brukar vara mycket lätt att upptäcka. Det bästa är att testa allt misstänkt mögelangrepp för att vara säker på att det inte är något farligt som växer i ditt hem.

Är det skillnad mellan svartmögel och mjöldagg?

Svartmögel och mjöldagg är väldigt lika varandra men inte samma sak. Mjöldagg tenderar att se mycket ljusare ut i färgen än mögel och vanligtvis finns det på ytan av material. Mögel å andra sidan brukar vara en del av en större invasion. Mögel slår ofta rot djupt ner i materialet som det växer på vilket gör det mycket svårare att bli av med än mjöldagg.

Hur fort växer det om man fått ett mögelangrepp?

Mögel kan börja växa inom 48 timmar efter att det har hittat fukt, men det kan också ta flera veckor innan det börjar utvecklas beroende på vilka förhållanden det finns i. Det kommer att börja kolonisera efter ungefär en dag och sprider sig därefter mycket fort.

Vart hittar man mögelskador?

Mögel finns i nästan alla miljöer. Det kan oftast finnas både utomhus och inomhus hela året runt. Mögel tillväxt förenklas genom varma och fuktiga miljöer eller där det finns fukt.

Bör jag anlita en specialist för mögelsanering?

Mögelsanering bör följa strikta regler från hälsovårdsnämnden. Om du kan se det fysiskt så är det dags att kalla in en specialist som kan ta fram och få bort den farliga svampen. Mögelproblem kan bli stora och dyra på rätt kort tid så du vill verkligen inte vänta med att ta bort det när du väl upptäckt det. Om det ser ut att vara mer än något en amatör klarar bör du ringa in ett respektabelt städföretag i Nyköping som tar hand om problemet åt dig.