tips för att rengöra soffstoppning samt få bort envisa fläckar

Tre budord för att rengöra soffstoppning – Fläckar, tekniker samt rengöringsmedel

För att få det bästa utav av ens soffa, bör man ta väl hand om dess material. Rengöring är en av de första åtgärderna som bör göras. Här följer tips om hur man rengör och underhåller soffans stoppning.

Avlägsna fläckar medan de fortfarande är färska

Att vänta i dagar med att ta bort fläckar är oklokt; det kan ta timmar att avlägsna dem om de går in i materialets rötter. För att förebygga detta, avlägsna fläcken medan den fortfarande är färsk. Det förebygger spillet att förstöra hela materialet och även att det tränger in i det underliggande träet. Torka upp spillet med en bit mikrofiberduk för att minimera spridning till opåverkade ytor av materialet.

Dammsug materialet före rengöringen

De flesta moderna dammsugare har ett val för hög sugeffekt. När du planerar att rengöra material som är full av prickar och fläckar är det nödvändigt att först dammsuga bort damm, smuts och annat skräp. Det är svårare att få bort damm och smuts när tyget väl är fuktigt. De flesta dammsugare har också särskilda munstycken för att få bort skräp som fastnat i springor och sprickor.

Bestäm typ av rengöringsmedel för rengöring av soffstoppning

Genom att veta vilken typ av material soffan är gjord av hjälper dig att välja rätt rengöringsmedel. De flesta tyg har en lapp med tvättinstruktioner som också anger en kod för vilken typ av rengöringsmedel du ska använda. Till exempel betyder W att man kan använda vattenbaserade medel; S betyder att man ska använda vattenfria medel eller lösningsmedel. WS betyder att man kan använda antingen vattenbaserade medel eller lösningsmedel, och X innebär att varken vattenbaserade eller lösningsmedel ska användas. Koden X anges ofta på lädersoffor som kräver professionell rengöring.

2 tips om hur man hanterar vanliga typer av fläckar på soffor

Dessa är de viktigaste stegen man behöver ta för att rengöra stoppningen på soffor. Om man är osäker på hur man ska göra, rekommenderas att anlita en rekommenderad städfirma i Nyköping.

Mörka fläckar på ljusfärgad läderstoppning

Det går att få bort mörka fläckar genom att göra en pasta av en del bakpulver och en del citronsaft. Gnugga pastan över fläcken och låt den sjunka in innan du lägger på ett nytt lager av pasta. Sätt återfuktande tvål på en fuktig tvättsvamp och använd den till att torka bort pastan från materialet. Notera att du kan behöva lägga på fler än två lager för mycket mörka fläckar.

Bläckfläckar

Bläckfläckar kan tas bort genom att doppa en bomullstuss i 70% isopropylalkohol och med den bearbeta fläcken. För envisa fläckar kan man breda ett tjockt lager av icke oljigt borttagningmedel för nagelband. Låt det verka över natten och torka bort det följande morgon med en fuktig trasa.