gamla husmorstips för rengöring och städning

Ta hand om ditt hem – Smarta husmorstips

Ett ofta förekommande husmorstips är vitvinsvinäger som blir en utmärkt luftfräschare genom att hälla lite i en sprayflaska och spraya i luften för att få bort cigarett-, matlagnings- eller färglukt. Alternativt kan du sätta ut en skål vitvinsvinäger i ditt vardagsrum för att absorbera upp sådana lukter.

Eliminera dålig lukt från ditt hem

Kaffesumpen som blir kvar när man gör kaffe kan också bli en utmärkt luftfräschare. Lägg den fuktiga sumpen i en skål och låt det absorbera upp dåliga lukter. Få bort lukten av cigarettrök genom att hälla i lite kaffesump från morgonkaffet i askkoppen.

Husmorstips

gamla husmorstips för rengöring och städning

Tandkräm kan användas för att polera dina vattenkranar och för att rengöra kakelplattor. Använd bilvax för att få bort repor och märken från kylskåpet eller tvättmaskinen. Håll dina kakelplattor i kök och badrum skinande så länge det bara går med hjälp av citronolja då den förebygger beläggningar från vatten.

Ett annat smart husmorstips är att du kan få bort repor från linoleumgolv genom att gnugga med en bomullstuss (med nagellackborttagningsmedel) på det drabbade området. Lösningsmedlet i nagellackborttagningsmedlet får skadan att försvinna både snabbt och enkelt.

Om något sitter fast hårt i dina brända pannor eller kastruller utan att du får bort det kan du prova att hälla i ungefär en centimeter med mjukmedel och låta det dra över natten. Dagen efter borde det vara enklare att gnugga bort smutsen. Citron är bra till att rengöra koppar och mässing. Blanda helt enkelt lite citronjuice med salt i en skål och dutta sedan en trasa i blandningen. Gnugga därefter på materialet på samma sätt som du skulle ha gjort med vilket rengöringsmedel som helst. Citronjuice är också bra till att få bort dålig lukt från dina händer och skärbrädor.

Ge dina gardiner en omgång genom att blötlägga dem i vatten som du blandat i rengöringsmedel för tandproteser i. De kommer att se som nya ut igen efteråt.

Om dina heltäckningsmattor ser matta ut strö ut en blandning av teblad och salt, dammsug sedan upp och färgerna kommer att komma till liv igen.

Nästa gång du bränner vid en kastrull eller stekpanna så kan du strö över lite bakpulver i det fuktiga kärlet. Låt dra i fem minuter och skrubba sedan rent.

Få bort fingeravtryck från tapet

Ett husmorstips för att få bort fingeravtryck från tapet. Gnugga dem mjukt med vanligt vitt bröd. Om det är en fettfläck på tapeten så kan du hålla några vita pappershanddukar över fläcken och sedan pressa ner med ett varmt strykjärn tills fettet absorberas upp.

Vill du få bort damm från silkesblommor så kan du stör salt över dem och sedan skaka bort det. Dammet kommer då följa med saltet.

Få bort envisa fläckar från ditt keramiska eller platsbadkar med hjälp av lite tandkräm på ditt finger som du gnuggar mjukt över fläcken. Torka rent med en fuktad trasa och du kommer bli överraskad över hur mycket lite tandkräm kan göra.

Få glasbord, TV och dataskärmar att hålla längre genom att blanda lite mjukmedel i varmt vatten och torka av ytorna med medlet. Detta förebygger att damm fastnar.

Röklukt på kläderna kan du få bort med att hälla två deciliter vinäger i ett badkar med hett vatten och sedan hänga kläderna ovanför i ångan.